• * Het Centrum voor Medisch Begeleide Voortplanting van het Universitaire Ziekenhuis Sint-Pieter is gespecialiseerd in reproductieve geneeskunde. Een referentiecentrum die het label ISO 9001: 2008 verkreeg en geaccrediteerd is bij de FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten).

Het sperma wordt opgehaald via masturbatie in een steriel potje. Dat gebeurt ofwel in het ziekenhuis waar de patiënt over een speciale kamer beschikt (masturbarium) ofwel thuis, op voorwaarde dat de afstand tussen de woonplaats en het ziekenhuis niet langer is dan ongeveer 1 uur en dat het monster op lichaamstemperatuur wordt bewaard.

 

Sperma bewerken

Het sperma wordt klaargemaakt om de spermatozoïden te scheiden van het zaadvocht en om de meest beweeglijke spermatozoïden met een normale morfologie te selecteren.

Het zaadvocht kan giftig worden voor de spermatozoïden en infecties of allergieën veroorzaken wanneer het rechtstreeks wordt ingebracht in de baarmoederholte. Vandaar dat het zaadvocht moet worden verwijderd.

Er wordt voor en na elke tussenkomst een spermogram gemaakt.

De techniek die wij in het laboratorium hanteren om het sperma klaar te maken is de zogenaamde densiteitsgradiënt.

 

Sperme

 

Soms gebeurt het dat het ejaculaat geen spermatozoïden bevat. Dan kunnen we rechtstreeks fragmenten halen uit een testikel (teelbal) of uit een epididymis (bijbal). Dat gebeurt via een heelkundige ingreep.

 

 

 

 

Plan du site CHU Saint Pierre - Bâtiment 200, 5è étage . Département de Gynécologie-Obstétrique

Centre de Fécondation In vitro - 322, Rue Haute - Bruxelles Tel +32(0)2 535 3406 Fax +32(0)2 535 3409